Je bent betrokken geraakt bij een fietsongeluk. Wat nu?
Je rijdt op je fiets naar je werk en moet plotseling hard remmen voor een auto. Hierdoor kom je ongelukkig ten val. Of je wordt door een scooter van de weg gereden waardoor je hoofdletsel oploopt. Situaties waarin je als fietser extra kwetsbaar bent.
Als fietser ben je volgens de wet extra beschermd omdat een niet gemotoriseerde verkeersdeelnemer zoals een fietser of voetganger veel kwetsbaarder is in het verkeer. Ook al heb je (voor een deel) zelf schuld aan het ongeval dan kun je toch de schade verhalen op de tegenpartij.
Voor een ongeval met een elektrische fiets zal men per geval moeten bekijken of de berijder van deze fiets beschermd is. Dat hangt er namelijk vanaf of de elektrische fiets wel over een kenteken beschikt.
Mobiele telefoons spelen steeds vaker een grote rol bij fietsongelukken. Lees onderaan deze pagina meer over de nieuwe wetgeving over het gebruik van mobiele apparaten tijdens het fietsen
Heb je als fietser recht op schadevergoeding bij een aanrijding?
Als je slachtoffer bent van een ongeval waarbij een motorvoertuig betrokken was, zoals een auto, een motor of een scooter, dan kun je de schade verhalen op de tegenpartij.
Verder is het belangrijk om na de aanrijding zo snel mogelijk de veroorzaker aansprakelijk te stellen. Dit hoef je niet zelf te doen. Als je bij ons je schade meldt, gaan wij voor je aan de slag.
Heb je zelf een ongeval gehad? Of gaat het om een vriend(in) of familielid? Vraag dan nu een intakegesprek aan met een van onze schade-experts. Dit gesprek verplicht je tot niets. Pas na het gesprek beslis je of je met ons verder wilt gaan. Wij kunnen je kosteloos bijstaan bij het verhalen van je letselschade.
Wanneer heb je geen recht op letselschade bij een fietsongeval?
Bij een aanrijding tussen een fietser en een gemotoriseerd voertuig op de openbare weg is de sterke verkeersdeelnemer (het gemotoriseerde voertuig) bijna altijd voor 100% aansprakelijk voor de schade. Maar deze regel heeft een aantal uitzonderingen. Hierbij moet je denken aan overmacht voor de autobestuurder en eigen schuld van de benadeelde.
Welke kosten kun je verhalen op de veroorzaker?
Als je bent aangereden, is het erg belangrijk dat je alle kosten die verband houden met het ongeval goed bijhoudt. Ook moet je hiervoor bewijs verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan de reiskosten die je maakt om een arts of fysiotherapeut te bezoeken, kosten die voortkomen uit een kapotte fiets of kapotte kleding, het eigen risico van ziektekosten of kosten voor hulp in de huishouding. Het zou zonde zijn als je vergeet welke kosten je hebt gemaakt terwijl je deze wel kunt claimen.
Naast deze kosten kun je ook kosten zoals gemist loon of gemist overwerk en kosten door een verblijf in het ziekenhuis vergoed krijgen. Ook kun je recht hebben op smartengeld. Benieuwd of je in aanmerking komt voor een schadevergoeding? Ontdek het hieronder!
Ben je benieuwd of je je schade kunt verhalen? Check het dan via onderstaande knop. Het claimen van letselschade is voor u als slachtoffer volledig kosteloos. Wij verhalen de kosten op de tegenpartij.
Doe de letselschade check
Appen op de fiets vanaf 1 juli 2019 verboden
Per 1 juli treedt er een nieuwe wet in werking die het verbiedt om tijdens het fietsen mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vast te houden. Verder mag je ook geen elektronisch communicatieapparaat vasthouden als je een tram of een gehandicaptenvoertuig bestuurt.
Boete
Ziet de politie dat je de wet overtreedt doordat je tijdens het fietsen een telefoon of een ander mobiel elektronisch apparaat in je hand hebt, zoals een navigatiesysteem of een muziekspeler? Dan kun je een boete krijgen van € 95,-.
Mag er dan helemaal niets meer?
Zeker wel! Handsfree bellen, navigeren en muziek luisteren mag nog wel. Bijvoorbeeld via een koptelefoon waarmee het apparaat wordt bediend. Het omgevingsgeluid moet dan nog wel hoorbaar zijn. Bijvoorbeeld door maar één oordopje te gebruiken of het volume laag te zetten. Daarnaast mag je uiteraard wel stilstaand de telefoon of een ander mobiel elektronisch apparaat vasthouden en gebruiken.
Schadevergoeding
Uiteraard is en blijft het het veiligst om je enkel en alleen op het verkeer te richten. Maar in deze tijd is handsfree bellen of muziek luisteren op de fiets niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Maar bedenk je wel dat dit bij een verkeersongeval mee kan spelen en grote gevolgen kan hebben. BSA-medewerker Wim Meuris haalde in 2017 al een uitspraak aan over een fietster die in aanraking kwam met een auto en hierbij ernstig letsel opliep (dwarslaesie met ernstige verlammingsverschijnselen): “Alhoewel uit deze uitspraak niet precies valt af te leiden hoe zwaar de rechter het luisteren naar muziek op de fiets heeft gewogen, is wel duidelijk dat de rechter de fout van de vrouw met betrekking tot het niet voorrang verlenen zwaarder heeft gewogen omdat zij naar muziek luisterde. Zij heeft zich daardoor immers de kans ontnomen om de auto te horen aankomen. Luistert u dus tijdens het fietsen met een oortje naar muziek en krijgt u een ongeval? Dan loopt u dus het risico dat uw schadevergoeding lager uitvalt. Bij een grote schade zoals in deze zaak kan dat toch snel in de papieren lopen.”
Verkeersongevallen 2018
Het CBS maakte in april van dit jaar cijfers bekend over de verkeersongevallen. Vorig jaar vielen er in totaal 678 verkeersdoden, 65 meer dan het jaar daarvoor. Het aantal overleden fietsers als gevolg van een verkeersongeval – zowel op een gewone als een elektrische fiets – liep vorig jaar op tot 228 personen. Na de auto staat de fiets hiermee op de tweede plaats in de ranglijst van meest betrokken voertuig bij dodelijke ongevallen. Dat er veel ongelukken gebeuren met appende fietsers is wel duidelijk. Toch is het percentage fietsongelukken dat veroorzaakt wordt door het gebruik van mobiele apparatuur nog onbekend. Laten we in ieder geval hopen dat met deze nieuwe wetgeving het aantal fietsongevallen gaat dalen.