Je bent als voetganger betrokken geraakt bij een ongeluk

Voetgangers zijn kwetsbaar in het verkeer en behoren net als fietsers tot de zwakkere verkeersdeelnemers. Als je als voetganger wordt aangereden door een auto of een ander motorvoertuig dan is daarvoor in de wet een speciale regeling opgenomen. Je kunt je schade verhalen op de tegenpartij, ook al heb je (voor een deel) zelf schuld aan het ongeval. Gelukkig kunnen wij je helpen bij het claimen van je financiële schade. En omdat we onze kosten kunnen verhalen op de aansprakelijke persoon of zijn verzekeraar, kunnen we dit zelfs kosteloos voor je doen. Benieuwd of je hier recht op hebt? Check het hieronder.

Heb je als voetganger recht op schadevergoeding bij een aanrijding? 

Bij een aanrijding tussen twee gemotoriseerde voertuigen moet je na een ongeluk de schuld van de tegenpartij bewijzen. Bij een ongeluk waarbij een voetganger en een motorvoertuig betrokken zijn ligt dat anders: de bestuurder van het motorvoertuig is aansprakelijk voor de schade van de voetganger. Hiervoor hoeft de voetganger de schuld van de bestuurder van het motorvoertuig niet te bewijzen. In de wet is geregeld dat in dit soort gevallen de bestuurder van een motorvoertuig aansprakelijk is, tenzij er sprake is van overmacht en hij dat kan bewijzen.

Waar heb je recht op als voetganger?

Bij een aanrijding tussen een voetganger en een gemotoriseerd voertuig op de openbare weg is de sterke verkeersdeelnemer (het gemotoriseerde voertuig) bijna altijd voor 100% aansprakelijk voor de schade. Deze regel heeft een paar uitzonderingen. Denk hierbij aan overmacht voor de autobestuurder en eigen schuld van de benadeelde.

In de rechtspraak wordt er bij het recht op schadevergoeding voor een voetganger een verschil gemaakt tussen voetgangers van onder de 14 jaar en van 14 jaar en ouder.

Jonger dan 14 jaar 

Als het slachtoffer jonger dan 14 jaar is dan wordt de schade altijd 100% vergoed, ook al heeft de bestuurder van het motorvoertuig geen schuld. Uitzondering is als bewezen kan worden dat er sprake was van opzet.

14 jaar en ouder 

Als het slachtoffer 14 jaar of ouder is dan is de hoogte van de schadevergoeding voor de voetganger minimaal 50% en maximaal 100%, ook bij eigen schuld.

Uitzondering hierop is als de bestuurder van het gemotoriseerde voertuig kan aantonen dat er sprake was van overmacht. Als overmacht wordt aangetoond, krijgt het slachtoffer geen schadevergoeding.

Wat moet je doen als je betrokken bent geraakt bij een aanrijding?

Als je een aanrijding hebt gehad, is het belangrijk om zo snel mogelijk de veroorzaker aansprakelijk te stellen. Dit hoef je niet zelf te doen. Als je bij ons je schade meldt, gaan wij voor je aan de slag.

Als je een ongeval hebt gehad is het erg belangrijk dat je alle kosten die verband houden met het ongeval goed bijhoudt. Ook moet je hiervoor bewijs verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten die je maakt om een arts of fysiotherapeut te bezoeken, schade die voortkomt uit kapotte kleding, het eigen risico van ziektekosten en kosten voor hulp in de huishouding. Het zou zonde zijn als je vergeet welke kosten je hebt gemaakt terwijl je deze wel kunt claimen.

Naast deze kosten kun je ook kosten zoals gemist loon of gemist overwerk, kosten door een verblijf in het ziekenhuis of smartengeld vergoed krijgen. Ben je benieuwd of je je schade kunt verhalen? Check het dan via de knop hieronder. Het claimen van letselschade is voor jou als slachtoffer volledig kosteloos. Wij verhalen de kosten op de tegenpartij.

Doe de letselschade check
Stap 1

Bel ons direct

Bel direct naar  085-0735550. Vertel je verhaal en wij stellen nog een aantal aanvullende vragen om de ongevalssituatie helder te krijgen.

Stap 2

Inschatting aansprakelijkheid

Op basis van de informatie die je ons geeft maken wij een vrijblijvende inschatting van de kans op het succesvol verhalen van je letselschade en adviseren we je over je mogelijkheden.

Stap 3

Aan de slag

Als je met ons verder wilt, gaan wij direct voor je aan de slag. Wij starten dan het traject om je schade bij de tegenpartij te verhalen. Wij nemen je het complete traject uit handen en ondersteunen je volledige bij het verhalen van je schade.

Bel direct voor gratis advies

085-0735550

Wil je meer informatie?

Laat je gegevens achter in het formulier. Wij bellen je binnen een werkdag terug om je zaak te bespreken. Meestal kunnen wij je direct adviseren over je claim. En als slachtoffer betaal je helemaal niets. Wij claimen de kosten hiervoor bij de tegenpartij.

Laat je terugbellen

Vul hieronder je gegevens in. Wij bellen je binnen 1 werkdag terug.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Wil je direct weten wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!

Neem contact op

Laat ons je situatie beoordelen

Leg je zaak aan ons voor en wij nemen contact met je op.

Ontdek uw opties

Wie we zijn.

1ehulpbijletselschade.nl is onderdeel van Pals Letselschade.

Bekijk hier hoe wij werken.